בשלב זה מבקש בנק ישראל מהממשלה לאשר את הוצאתו של המטבע הקטן ביותר ממעמד של הילך חוקי. חוץ מהשימוש האפסי במטבע – עלות ייצור כל יחידה מגיעה ללא-פחות מ-16 אגורות. סקר שביצע בנק ישראל בקרב הציבור באמצעות מכון דחף, העלה את המסקנה שמזה שנים השימוש במטבע הזה הולך ופוחת, וכי לא פחות מ-80% מהציבור תומך בביטול המטבע.
גם מבדיקה שנערכה מול חברות המשתמשות במזומנים באופן שוטף, התקבל הרושם כי קיימת התנגדות של הציבור לקבל מטבע זה כעודף. כמו כן, ברוב מכונות המימכר האוטומטיות והמדחנים לא נעשה שימוש במטבע זה. אי-לכך ובהתאם לזאת החליטה המועצה המייעצת של בנק ישראל לבטל את מטבע 5 האגורות.
"כיום", טוען בנק ישראל, "עם העלייה החדה במחירי המתכות, התייקרות עלות הייצור של המטבע הובילה את בנק ישראל לחיפוש אחר מתכת חלופית שתוזיל את עלויות הייצור. אולם, המתכת הזולה ביותר שנמצאה כמתאימה, שצבעה שונה מצבע המטבע כיום, הוזילה את עלויות הייצור של מטבע בודד ל-16 אגורות כאשר ברקע מחירי המתכות עדיין במגמת עלייה. המגמה במחירי המתכות מעלה את החשש שהפער בין הערך הנקוב על המטבע לשוויו כמתכת ינוצל בכך שיתיכו את המטבעות כדי להרוויח מפער זה".
בעקבות הביטול מבהירים בבנק ישראל כי לפי חוק בנק ישראל, ההליך החוקי שכלפיו יש לבצע עיגול של המחיר כלפי מעלה או כלפי מטה הוא 10 אגורות ולכן, לאחר ביטול מטבע 5 האגורות – סכום לתשלום במזומן המסתיים בין 1 אגורה ל-4 אגורות יעוגל כלפי מטה ל-10 האגורות הקרובות, וסכום לתשלום במזומן המסתיים בין 5 אגורות ל-9 אגורות יעוגל כלפי מעלה ל-10 האגורות הקרובות.
אם יאושר השינוי על-ידי הממשלה ובוועדת הכספים של הכנסת, יוציא נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, צו המבטל את מטבע 5 האגורות והביטול ייכנס לתוקף לאחר תקופת מעבר של כשנה. החיסכון השנתי הצפוי מביטול המטבע הוא 1.7 מיליון ש"ח.
כפי שכבר פורסם השבוע בנס ציונה דוט קום, בקרוב יתחיל השימוש במטבע חדש לחלוטין בישראל – 2 שקלים. גודל המטבע יהיה באמצע הדרך שבין מטבע השקל למטבע של 5 שקלים.