ראשית, צוות מומחה ומיומן עובר מבעוד מועד בפרדס ומסמן בצורה מסויימת את האתרוגים הטובים.
בשלב שלאחר-מכן, עובר צוות נוסף בפרדס ועושה בדיקה יסודית ביותר בין האתרוגים שסומנו: הפסולים – נזרקים והטובים יותר – נשארים על העץ. יש לציין, כי בכל עץ של אתרוגים, מושכע עמל רב. כידוע, אתרוג הוא פרי עדין ביותר.
השלב הבא: מגיע צוות פועלים ומבצעים קטיף – קוטפים את כל האתרוגים הטובים שנשארו על העצים ומכניסים אותם לארגזים מיוחדים שיועדו מראש.
לאחר שכל האתרוגים הטובים נקטפו, מועברים הארגזים לחדר הראשון, שם עוברים בדיקה ראשונית וכללית. גם פה, האתרוגים הנמצאים פסולים לאחר הבדיקה – נזרקים.
בהמשך, מתבצעת הבדיקה האחרונה והמדוקדקת ביותר, כשאחריה כל האתרוגים הטובים והמהודרים, מוכנים ונארזים למכירה.
בכל שלבי בדיקת האתרוגים, מופקד משגיח שבודק שכל הבדיקות נעשות בצורה הטובה ביותר ואינה מעבירה פגם.
הכירו את האתרוג
האתרוג הוא עץ רך וחלש וטיפולו מצריך שמירה מעולה ועבודה רבה. לכן מרכיבים את עץ האתרוג על ענפי עץ לימון שהוא יותר חזק, ובכך מחזקים את עץ האתרוג והטיפול בו קל יותר. האתרוגים המורכבים יפים יותר מאתרוגים הבלתי מורכבים. אתרוגים המורכבים בענף עץ לימון או תפוז, או במין אחר פסולים לדעת רוב הפוסקים מדאורייתא, ורק בשו"ת "פנים מאירות" כתב המחבר שמורכב אינו פסול מדאורייתא אלא מדרבנן.
מאידך: אם הרכיב שני זני אתרוג, כגון ענף אתרוג שפירותיו דקים וקטנים באתרוג שפירותיו גסים – כשר (משנה ברורה).
הסימנים להכיר ארוג המורכב הם שלושה:
א) המורכב – קליפתו חלקה ולאתרוג פשוט יש בליטות קטנות בכל גופו;
ב) המורכב – עוקצו בולט ולאתרוג פשוט העוקץ שקוע;
ג) המורכב – עסיסי יותר, והקליפה התיכונה (בין הקליפה החיצונה ובין הקליפה של התוך שבו חדרי הזרע) דקה, ובאתרוג פשוט היא להפך שהקליפה התיכונה רחבה והתוך קצר (מג"א לאו"ח סי' תרמ"ח).
בתשובת חתם סופר (לאו"ח סי' קפ"ג) כתב, שאתרוגים שיש להם סימנים מבחוץ, דהיינו שהעוקץ שקוע ובליטות בגוף האתרוג, אין לבדוק את הסימנים הפנימיים.
כך זה נראה בתמונות:
(התמונות באדיבות צוות COL, אשר ביקר השבוע בפרדסי האתרוגים בכפר-חב"ד, והתקבל על-ידי הבעלים: הרב משה נפרסטק ור' אלעזר גרליק שסיפרו על עבודתם. למקור)