גשמיי ברכה שטפו את העיר נס ציונה בעת האחרונה. אחד הדברים היפים בגשם הוא האחדות שהוא מגלה בקרב הבריאה – גם בצורך הבסיסי של כולנו במים – ואם ירידתו בשמחה, וכמו כן בכך שהגשם יורד ולא מבחין את מי הוא מרטיב, עשירים או עניים גברים או נשים ואפילו… בעלי חיים (ראו תמונה) מי שחשוף לגשם – נרטב.
'נס ציונה דוט קום' לכבוד ט"ו בשבט, מגיש קצת מן המקורות על הגשם וקצת עובדות מדעיות לידע כללי:
חוני המעגל
הסיפור על חוני המעגל:
מעשה שאמרו לו לחוני המעגל: "התפלל שירדו גשמים".
אמר להם: "צאו והכניסו תנורי פסחים, בשביל שלא ימוקו [ירקבו]"
התפלל, ולא ירדו גשמים. מה עשה? עג עוגה [הסתובב וצייר על הקרקע צורת מעגל] ועמד בתוכה, ואמר לפניו:
"רבונו של עולם, בניך שמו פניהם עלי, שאני כבן בית לפניך. נשבע אני בשמך הגדול, שאיני זז מכאן, עד שתרחם על בניך".
התחילו גשמים מנטפין.
אמר: "לא כך שאלתי, אלא גשמי בורות שיחין ומערות".
התחילו לירד בזעף.
אמר: "לא כך שאלתי, אלא גשמי רצון, ברכה ונדבה".
ירדו כתקנן… עד שיצאו ישראל מירושלים להר הבית מפני הגשמים.
באו ואמרו לו: "כשם שהתפללת עליהם שירדו, כך התפלל שילכו להן".
(תלמוד בבלי, תענית ג ח)
עוד מן המקורות
לגשם השפעה רבה בתרבות, במקורות ובמסורת היהודית שכן תלותה של ארץ ישראל בגשם לצמיחת היבול נתנה להופעתו בזמן ובמידה הנדרשת חשיבות רבה. בתנ"ך אומר ה' לעם ישראל "כִּי הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַתָּה בָא-שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ–לֹא כְאֶרֶץ מִצְרַיִם הִוא, אֲשֶׁר יְצָאתֶם מִשָּׁם: אֲשֶׁר תִּזְרַע אֶת-זַרְעֲךָ, וְהִשְׁקִיתָ בְרַגְלְךָ כְּגַן הַיָּרָק. יא וְהָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַתֶּם עֹבְרִים שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ–אֶרֶץ הָרִים, וּבְקָעֹת; לִמְטַר הַשָּׁמַיִם, תִּשְׁתֶּה-מָּיִם" (דברים פרק י' פס' י-יא).
על פי התורה ירידת הגשם באה כמידה כנגד מידה, כלומר, כשכר על שמירת מצוות וכעונש על הפרתן. "אִם-בְּחֻקֹּתַי, תֵּלֵכוּ; וְאֶת-מִצְוֹתַי תִּשְׁמְרוּ, וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם: וְנָתַתִּי גִשְׁמֵיכֶם, בְּעִתָּם"… וְאִם-לֹא תִשְׁמְעוּ, לִי; וְלֹא תַעֲשׂוּ, אֵת כָּל-הַמִּצְוֹת הָאֵלֶּה… וְנָתַתִּי אֶת-שְׁמֵיכֶם כַּבַּרְזֶל" (ויקרא כו').
בחג הסוכות קובע ה' את דין המים בעונת הגשמים הבאה. טקס ניסוך המים המתבצע בסוכות קשור גם הוא בהורדת הגשמים. אמר רבי עקיבא שאומר ה': "נסכו לפני מים בחג – כדי שיתברכו לכם גשמי השנה".
גשם ברכה הוא בהכרח גשם שירד בעונת הגשמים, כלומר, בין חודש מר חשוון לניסן – "יורה במרחשוון ומלקוש בניסן". גשם קללה הוא גשם שיורד בעת העלולה להזיק או בעוצמה מופרזת. למשל, בסוכות, גשם עלול למנוע את מצוות הישיבה בסוכה. כמו כן, הגשם הוא אחת מהתגלמות כוחו של אלוהים; כך בתפילת העמידה: "אתה גיבור לעולם ה'… משיב הרוח ומוריד הגשם".
כאשר מגיע שמיני עצרת ועד יום ראשון של פסח נזכרת בתפילה גבורות הגשם. מז' בחשוון מתחילים להתפלל לגשם: "ותן טל ומטר" ב"ברכת השנים" בתפילת העמידה. תפילה זו מתחילה בז' בחשוון על מנת שהעולים לירושלים יספיקו לחזור לביתם לפני בוא הגשמים.
יהודי המזרח קיימו מנהגים שונים הקשורים לגשם, בעיקרם כדי למנוע בצורת ולעודד ירידת גשמים. מנהגים אלה אף אומצו ע"י המוסלמים השכנים. היהודים התהלכו יחד עם ספרי תורה בעודם מתפללים, תוקעים בשופר וצמים סביב קברי צדיקים. כמו כן, חילקו בשר לעניים.
במשל הכרם אומר ישעיהו מה יעשה לכרמו, כלומר לישראל: "וְעַתָּה אוֹדִיעָה-נָּא אֶתְכֶם, אֵת אֲשֶׁר-אֲנִי עֹשֶׂה לְכַרְמִי: הָסֵר מְשׂוּכָּתוֹ וְהָיָה לְבָעֵר, פָּרֹץ גְּדֵרוֹ וְהָיָה לְמִרְמָס. ו וַאֲשִׁיתֵהוּ בָתָה, לֹא יִזָּמֵר וְלֹא יֵעָדֵר, וְעָלָה שָׁמִיר, וָשָׁיִת; וְעַל הֶעָבִים אֲצַוֶּה, מֵהַמְטִיר עָלָיו מָטָר" (ישעיהו ה'). העונש של ציווי העננים "מהמטיר מטר" הוא עונש כבד כיוון שלא יהיו מקורות שתייה ולקיום משק חקלאי.
אז מה זה בכלל גשם?
גשם הוא משקע נוזלי שקוף הנופל מהשמים כטיפות מים זעירות. גשם נוצר מהתלכדות טיפות מזעריות אשר נמצאות בעננים לטיפה אחת גדולה יותר, הכבדה מספיק כדי ליפול ארצה.
לא כל טיפת גשם מסיימת את מסעה בקרקע – לפעמים היא מתאדה טרם הגעתה לקרקע. תופעה זו נקראת וירגה.
הגשם משחק תפקיד חשוב במחזור המים, שבו לחות מתאדה מן האוקיינוסים ומן הימים, מתעבה ויוצרת עננים, נופלת חזרה לכדור הארץ כמשקעים, ולבסוף חוזרת לאוקיינוסים ולימים דרך נהרות ונחלים, ומתחילה את המחזור מחדש.
הסיבה לירידת גשם בחורף בישראל מקורה במערכת מזג אוויר שנקראת אפיק רום. זו מסתובבת מעל הים התיכון במהלך החורף ויוצרת את השקעים החורפיים. בקיץ היא אינה נמצאת מעל הים התיכון כי הרמה הסובטרופית שולטת וחוסמת את חדירתה. למרות זאת, לעתים מגיעים לישראל אפיקים חלשים גם בקיץ אשר גורמים למזג אוויר קריר יחסית ולטפטוף קל, לכל היותר.
לגשם ריח אופייני הנוצר על ידי חומר בשם פטריכור, המופרש מצמחים בתקופות יובש ומתפזר לאוויר על ידי טיפות הגשם הפוגעות בצמחים.
ויהי רצון שכמו שכתוב שירידת גשמים זה מעין ביאת משיח, אזי שנזכה לריבוי גשמי ברכה ולביאת משיח צדקנו בקרוב ממש.