בזמננו נושא הייעוץ מפותח מאוד, וניתן למצוא אותו בכל מקום ובכל תחום. מיועצי זוגיות, יועצים חינוכיים ויועצים פסיכולוגיים, ועד יועצי השקעות, יועצי ביטוח, יועצי משכנתאות, יועצי מס, יועצים אסטרטגיים והרשימה ארוכה.
מה אומרת התורה ליועץ, ומה היא אומרת למתייעץ?
בפרשת השבוע מופיע הציווי "לפני עיוור לא תתן מכשול". רש"י מסביר כי לא מדובר בעיוור ממש שנתקל במכשול פיזי, אלא ביועץ המערב בעצות שלו שיקולים אישיים, ובכך מנצל את התמימות העיוורת של האנשים שפונים אליו.
אי לכך, עצה #1 ליועץ: נקה את עצמך משיקולים אישיים!
אך לא די בכך. הרי כל אדם הוא עולם בפני עצמו ויש לו צרכים ייחודיים, ועצה שהיא טובה לאחד עלולה להיות רעה לשני. כדי לתת עצה טובה, על היועץ לצאת מעולמו האישי ולהיכנס 'לתוך הנעליים' של המתייעץ.
אם כן, עצה #2 ליועץ: התאם את העצה לצורכי המתייעץ!
חשוב מאוד להתייעץ עם אנשים נוספים. זה טוב הן מבחינה שכלית, כפי שנאמר "ותשועה ברוב יועץ"; והן מבחינה רגשית, כפי שנאמר "דאגה בלב איש ישיחנה".
רשמו בפניכם את עצה #1 למתייעץ: טוב להתייעץ מבחינה שכלית ורגשית.
למי לפנות כאשר עולה שאלה בחיים?
כשם שהיועץ צריך להתאים את העצה למתייעץ, כך המתייעץ צריך לבחור לעצמו את היועץ המתאים. יש לזכור כי בכל תחום יש לפנות ליועץ המתאים לתחום הזה.
ואכן, באחת השיחות נתן הרבי מליובאוויטש הנחיות כלליות בנושא הייעוץ:
בנושאי רפואה – על בסיס הוראת התורה "ורפוא ירפא", יש לפנות לרופא מומחה בתחום, ועדיף שני רופאים מומחים. אם מתגלעת מחלוקת ביניהם, יש לשאול רופא שלישי ולעשות כדעת הרוב;
בנושאי פרנסה – לשאול בעצת שני ידידים מבינים, כמו שנאמר "ותשועה ברוב יועץ";
בנושאי עבודת ה' – לקיים את הוראת המשנה "עשה לך רב".
זו עצה #2 למתייעץ: לכל תחום יש את היועצים שלו.
סיכום מתוך שיעורו המרתק של שליח התורה הרב מנחם פלדמן בבית הכנסת חב"ד 'אור אברהם' כל יום רביעי ב 20:30.