בית חב"ד נס ציונה

ביאליק 2, נס ציונה

א-ה 9:30-20:00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

תרופות ביום כיפור? ילדים צמים? ועוד – הלכה למעשה

מור ליטול תרופות בצום? ילדים צריכים לצום? מותר לשים בושם? ועוד... לתועלת גולשי 'נס ציונה דוט קום' ריכזנו כמה שאלות ותשובות אקטואליות לרגל צום יום הכיפורים, קריאה מהנה ומועילה. יש לכם עוד שאלות? שלחו כעת לפינת 'שאל את הרב'.

לתועלת גולשי 'נס ציונה דוט קום' ריכזנו כמה שאלות ותשובות אקטואליות לרגל צום יום הכיפורים, קריאה מהנה ומועילה.

השאלה
מה יעשו אלה שצריכים ליטול תרופות?

תשובת הרב

כשיש צורך גדול ליטול תרופה – כגון מי שסובל ממיגרנה קשה, שנוטל גלולה למניעת התקפים, או הסובל כאבים קשים וכדומה – יש ליטול את הגלולה בלי מים. לשתות מים עם הגלולה רשאי רק חולה מסוכן שאינו יכול אחרת.

————–

השאלה
האם ילדים צריכים לצום ביום הכיפורים?

תשובת הרב
מצוות צום יום-הכיפורים חלה על כל יהודי, גבר ואשה, מגיל בר- מצווה ובת- מצווה. בנים שמלאו להם שתים-עשרה ובנות שמלאו להן אחת-עשרה נוהגים לצום, כדי להתרגל למצוות הצום כשיהיו חייבים בה. ילדים מתחת לגיל תשע אינם צריכים לצום כלל. ילדים מבוגרים יותר יאחרו את שעת הארוחה.

————-

השאלה
האם אפשר לעשות כפרות שלא בפני מי שעושים זאת עבורו?

תשובת הרב
לכתחילה יש להיות במקום ולהניף את הכפרות מעל הראש, אך גם מי שעשו עבורו כפרות שלא בפניו, יצא ידי חובתו (ואין צורך בבגד שלו וכיו"ב).
מי שאין לו אפשרות לעשות בעצמו את הכפרות בתרנגולת, אלא רק כפרות בכסף, וישנה אפשרות שאחרים יעשו עבורו את הכפרות על תרנגולת שלא בפניו – עדיף שיעשה בעצמו את הכפרות בכסף. 


—————

השאלה
האם מותר לשים ביום כיפור בושם או דאורדורנט למניעת זיעה?

תשובת הרב
אסור לסוך את הגוף ביום כיפור, לכן תכשירים כלשהם אסורים בשימוש. מובן שאיפור אסור אף הוא ביום כיפור. עם זאת, לפני כניסת הצום דברים אלו מותרים.

—————

השאלה
האם נהוג לעשות כפרות גם לילדים קטנים?

תשובת הרב

אכן עושים כפרות גם לילדים קטנים, ואפילו לעוברים במהלך ההריון (מלבד התרנגולת לכפרה עבור האישה, לוקחים מספק תרנגול ותרנגולת נוספים לעובר). 

 —————

השאלה
במה שונה ההבדלה של מוצאי יום-הכיפורים מהבדלה בכל מוצאי שבת?

תשובת הרב
 

בכל מוצאי שבת אנו מברכים לפני ברכת 'המבדיל' על הבשמים ועל אור-הנר. על הבשמים – להשיב את הנפש על 'נשמה יתרה' שהייתה לנו בשבת ונסתלקה מאיתנו. מכיוון שביום-הכיפורים אין 'נשמה יתרה', לא תיקנו לברך על הבשמים במוצאי היום (אלא כשהוא חל בשבת).

חז"ל תיקנו לברך על הנר 'בורא מאורי האש' בכל מוצאי-שבת, זכר למוצאי השבת הראשונה לבריאת העולם, שבה לקח אדם הראשון שתי אבנים והקישן זו בזו ויצאה מהן אש, ובירך עליה 'בורא מאורי האש'. מכיוון שהדלקת האש נאסרה בשבת והותרה כעת, הרי זה כאילו נבראה עתה מחדש.

אולם במוצאי יום-הכיפורים תיקנו לברך זאת רק על 'נר ששָׁבַת', כלומר, נר שהודלק מערב יום-הכיפורים ודלק כל הצום, מכיוון שטעם הברכה אינו אלא מפני שנאסר להדליק בו ביום והותר במוצאי היום (יש פוסקים שאפילו אם חל יום-הכיפורים בשבת אין לברך אלא על 'נר ששָׁבַת').

לכן ראוי להשאיר מערב יום-הכיפורים נר שידלק עד לאחר הצום. בהבדלה מצווה מן המובחר לברך על אבוקה שיש בה כמה פתילות, ולכן מדליקים אבוקה מה'נר ששָׁבַת', או מקרבים נר נוסף ל'נר ששָׁבַת' ומברכים עליהם כשהם מחוברים.

אם ה'נר ששָׁבַת' הודלק לעילוי נשמה של נפטר, אין ראוי לברך עליו-עצמו, אלא יש להדליק ממנו נר אחר ולברך עליו.

אישה שבעלה מתעכב בבית-הכנסת ואינה יכולה לשמוע הבדלה מאיש אחר, תבדיל לעצמה ותשתה את הכוס, ואחר-כך רשאית לאכול.

————-

שאל שאלה את הרב כעת (לחץ כאן)

 

 

השאירו תגובה

שימו לב הודעה חשובה:

שימו לב, זמני פעילות: 

חנות היודאיקה וקבלת קהל של בית חב"ד נס ציונה:

ראשון עד חמישי: 8:30-20:00

ימי שישי וערבי חג: 8:30-13:00

רוצים להתפלל?

לזמני התפילות העדכניים לחצו כאן

בדיקת מזוזות? 

בימים שני ורביעי – יש להביא עד השעה 11:00 וניתן לקבל באותו היום.

בדיקת תפילין?

ניתן להביא, אך אורכת יותר זמן מבדיקת מזוזות.

בברכת קיץ בריא וגאולה קרובה,

צוות אתר חב"ד נס ציונה