בית חב"ד נס ציונה

ביאליק 2, נס ציונה

א-ה 9:30-20:00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

"לשם מצת מצווה" (לא למקצוענים בלבד)

תופעת אפיית 'מצות מצווה' בבתים פרטיים הפכה בשנים האחרונות למראה מוכר ופופולארי. על התופעה, על מקורה, ומספר עצות מועילות למתעניינים.
ערב ליל בדיקת חמץ, קבוצת אברכים ובעלי בתים עומדת על שפת מעין הליפתא בירושלים כששעונים בידיהם. "עוד 2 דקות" מודיע אחד האברכים. לאחר זמן קצר עם דמדומי שקיעה "בין השמשות", מתחיל טקס שאיבת המים, שישמשו למחרת היום כ'מים שלנו'. העומדים במקום רוכנים על הזרם עם כלים מיוחדים מכוסים במסננות ושואבים מים זכים הישר מהמעין.

עם תום השאיבה ממהרים האברכים לביתם על מנת לקיים את מצוות בדיקת חמץ בזמנה. ממרומי ההר ניתן לראות אברך משי שרץ כל עוד נפשו בו, עם כלי זכוכית שכמעט ומתגלגל מידיו, על מנת להצליח ו"לתפוס" את הרגעים האחרונים של בין השמשות-בהם מצווה מן המובחר לשאוב את המים, גם הוא, כיתר השואבים, מתכנן לאפות למחרת היום בביתו שלו את 'מצות המצווה' במו ידיו עם שאר בני משפחתו.

לשם מצת מצוה

'מצות מצווה' אלו מצות הנאפות ערב פסח לאחר חצות היום, ואיתם משתמשים לקערת ליל הסדר ולקיום המצווה מדאורייתא של אכילת 'כזית' מצה. מצות אלו צריכות שימור והידור באופן מיוחד בכל שלב בהכנתם כגון; את כל שלבי האפייה צריך לעשות גדול בר דעת, אמירת "לשם מצוות מצה" בכל שלב, החל משאיבת המים, טחינת החיטים, שפיכת הקמח, לישת הבצק, רידודו ואפייתו.

כתיב בשולחן ערוך: "ראוי לכל אדם להשתדל במצות מצווה שיעמוד הוא בעצמו וישגיח על עשיתם, ויסייע בעריכה או בשאר העבודות דמצווה בו יותר מבשלוחו" ושם מובא כי הרא"ש "היה משתדל במצת מצווה ועומד על עשייתה ומזרז העוסקים בהם ומסייע בעריכתן, וכן ראוי לכל אדם", וחלק מההסברים הניתנים בספרים על כך "וכמו שמצינו אמוראים שהיו טורחים בשביל השבת", "נאמר במדרש 'משארותם צרורות..על שכמם' והלא סוסים וחמורים היו להם אלא שחביבה הייתה המצווה עליהם".

דווקא מפני חשיבותה של מצת המצווה, מקפידים המהדרין לאפותם בעצמם. ושם כתיב, "מצות מצווה צריכות להיות נעשים בשימור גמור לשמה לשם מצה של מצווה, ולכתחילה צריך שיאמר בפה שעושה לשם מצת מצווה", "ומפני שצריך שיהי' הכול נעשה בכוונה לשמה לכן צריך שיהיו כל המתעסקים במצה ישראלים גדולים בשנים וברי דעת, לאפוקי חרש שוטה וקטן שאינם יכולים לשמור המצות לשמה".
תופעת אפיית 'מצות מצווה' ערב פסח בבתים פרטיים ולא במאפיות מאובזרות אינה חדשה, כמובן, אך בשנים האחרונות הפכה ליותר ויותר פופולארית ונהפכה לחוויה של מצווה במשפחות רבות. אולי מחמת מחירי המצות הממריאים לשחקים, אולי בעקבות כניסה לשוק של אביזרי אפייה למצות ביתיות, כך או כך הדבר נהפך לתופעה של ממש, ומשפחות רבות אמצו לעצמם את החוויה הייחודית.

"מדי שנה ניתן לראות בברור איך גדלה כמות האנשים שמגיעים למעין לשאיבת "מים שלנו" לאפייה עצמית, אם עד לפני שלוש שנים דובר על קבוצת אברכים קבועה על פי רוב, הרי שבשנים האחרונות מגיעים מספר תריסרים" מספר שלמה ברזילי, אברך המגיע למקום מדי שנה בשנה כדי לשאוב מים שלנו לאפיית "מצות מצווה" למחרת, אצלו בבית.
בעבר, לצורך אפיית המצות ה'ביתיות' נדרשו החפצים בכך לארגן ציוד יקר ומסורבל. אך כיום, עם כניסת שיטת ה'חד פעמי' כמעט לכל שטח בחיינו, המאפיות 'הביתיות' זוכות לעדנה מחודשת, ובשנים האחרונות ניתן לראות משווקים של "מוצרי אפייה" פועלים במרץ לשיווק תוצרתם לפלח השוק "הביתי".

__________________________________________________
מחירי המצות וכליהם יכולים להגיע לעשרות שקלים, תלוי בהידור, הכשר, וכדומה. אך ברור כי האפייה הביתית בסופו של דבר משתלמת.
מחיר מומלץ לקמח-טחינת רחיים של יד-שמור משעת קצירה; 12-18 ₪
מנקבים חד פעמיים 80-56 ₪ לחבילה.
__________________________________________________

עלייה ניכרת

מיכה רוטשילד מירושלים ממציא "מנקב (רעדלער ) חד פעמי" מספר שניכרת עלייה מתמדת בצריכת המנקבים החד-פעמיים שהמציא. המנקב שקיבל הכשר מגדולי הרבנים עשוי מפלסטיק, ומיד לאחר השימוש בו הוא נזרק. בכך נחסכת פעולת ניקוי המנקב שהיא מבין הדברים הקשים יותר במנקב "רגיל", מכיוון שצריך לנקות בין שיני המנקב, במנקב החד פעמי אין את הבעייתיות הזאת. מ' מספר שגם במאפיות גדולות משתמשים בהמצאתו אך המשתמשים העיקריים הם 'חבורות' ומשפחות שאופות בעצמם. מחיר המנקב יחסית יקר, אך השימוש בו הוא חיסכון זמן והידור נוסף.
באופן כללי כיום ישנה נטייה להשתמש במוצרי החד פעמי במרבית תהליך האפייה, והדבר פותר בעיות רבות. בין הכלים החד פעמים ניתן לראות בסינרים חד פעמיים, ניירות לשולחנות, מקלות למצות, וכלי מדידה שונים.

בשנים האחרונות נוסף גורם מרכזי ומשמעותי בתהליך האפייה הביתית הלא הם התנורים. מבין חלקי הציוד היקר התנור הוא היקר ביותר. בעבר רבים היו אופים את המצות הביתיות על גריל פועל על חשמל, כיום ניתן לראות ברחבי הארץ מודעות המוכרות לציבור "תנורים ביתיים לאפייה ביתית" ממספר חברות שונות. רוב התנורים פועלים על גז לבישול וחלקן על חשמל. אליהו, מחברת 'תנורי קבז' המשווקת תנורים לאפיית מצות טוען כי בשנים האחרונות חשים בחברה עלייה מתמדת בכמות הפניות אליהם.

למי מיועדים התנורים שלכם?
"התנורים שלנו מיועדים גם למגזר הפרטי-ביתי, וגם למגזר התעשייתי. התנורים מיועדים למצה אחת, שלוש, שש, למגזר הפרטי, ומגיעים אף ל-12 ו-18 מצות למגזר התעשייתי".

מדוע ישנה עלייה בכמות הפונים ל'אפייה ביתית'?
"לדעתי כמה סיבות. ראשית, העניין הפיננסי. ישנם משפחות רבות שאוכלות במשך כל ימי הפסח, ולא רק בליל הסדר, מצות עבודת יד. מחיר הקילו למצות כאלו נע בין 90 ל-120 ש"ח לקילו. משפחה ממוצעת צורכת בסביבות ה-10-14 קילו, ויש שצורכות יותר, אם לתרגם את זה לכסף, מדובר באלפי שקלים. אז משפחות רבות הגיעו למסקנה שההשקעה הכלכלית משתלמת, מתאגדים מהכולל או במשפחה ואופים לבד.
סיבה שנייה, זה עניין הכשרות וההידור. אם בכל דבר ודבר בפסח מהדים ומהדרים בכשרות הטובה ביותר, הרי שהמצה, שהיא הדבר הכי "מסוכן" בשל מגע הקמח עם המים, קל וחומר שראוי לכל אחד להדר בזה ולאפות בעצמו, בביתו או תחת השגחתו הישירה".
הסיבה השלישית לדברי אליהו היא עניין חווית המצווה. "היום ילדינו לא יודעים אפיית מצה מה היא, כמו שלא יודעים מה זה 'ניפוח ריאה' ועוד מושגי יסוד. כשאופים בבית, החוויה מתעצמת והדבר תורם רבות לחינוך הנוער.

מה אתם מוכרים לציבור הלקוחות שלכם?
"אנחנו מוכרים לכל לראש את התנורים, ואת כל הציוד הנלווה כגון מערוכים, קערות, ניירות חד פעמיים לפריסה על שולחנות העריכה בהכשר הבד"ץ, מנקבים ("רעדלאך" בעגה המקצועית), ומרדה להוצאת המצה מהתנור. התנור שאנו מוכרים פועל על גז, בעבר רבים היו אופים על גריל חשמלי, ובזמנו טען הרב בן ציון אבא שאול שיש בעיה הלכתית עם זה מכיוון שחסר עניין העשייה ביד. מרן הרב עובדיה שליט"א ראה בעבר את התנורים שאנו מוכרים ומאוד נהנה מהם".

מחירי התנורים על ציודם יכולים להגיע לסכומים של עשרת אלפים שקל, אך לדברי אליהו הקונים מחזירים תוך שנה או שנתיים את כל ההוצאות. אליהו עורך חשבון שבאם מספר משפחות קונות יחד את התנור הדבר ישתלם אף בשנה הראשונה, "ולו רק בגלל סוגיית "מצת המצווה". הרמב"ם סובר שאין יוצאים ידי חובת באם אוכלים מצה שלא נאפתה לאחר חצות היום ערב פסח, כיום המצב במאפיות הוא שכמעט ולא ניתן להשיג מצות מצווה מחמת הביקוש האדיר להם, וגם אם כן המחיר הוא מרקיע שחקים, כך שהמחיר מוכיח את עצמו".

אליהו מספר שקלחותיו מגיעים ממגוון רחב של אזורים ומעמדות, עשירים ועניים. לדבריו, "הדבר הזה מיועד לכל יהודי". התנורים שלנו הם קומפקטיים וניתנים לאחסון במשך השנה, ובכלל, קל מאוד לאפות איתם, והעניין בזה גדול. הלקוחות מגיעים גם מהציבור המסורתי, ולא רק מהציבור החרדי. "הגיע אלי יהודי מפרס "מסורתי" על פי הגדרתו, שסיפר בהתרגשות על כך שבביתם בחוץ לארץ היו אופים מדי יום את המצות, ולא היה קיים מושג כזה של אפייה שהופקדה בידי אדם אחר".

שלושה לפחות
לצורך אפיית המצות דרושים לפחות שלושה אנשים, ובמצות מצווה,נוהגים המהדרין-בניגוד למצות לכל ימי פסח-שיהיו אלו מצות הנילשות ונערכות על ידי גברים בני חיוב מצווה בלבד.
עניין האפייה הביתית ידוע, כמובן מזה שנים ארוכות, והדבר עובר אף כמסורת משפחתית במספר מקומות.
אורי.ג. ממשפחה עיראקית מיוחסת, מספר על חוויותיו בערב פסח מאז היותו ילד. "זכור לי שמיד לאחר בדיקת חמץ בבית, היינו הולכים עם אבי לרחוב אגריפס סמוך לשוק מחנה יהודה בירושלים, שם, במחסן נעול-שהיה מיועד במיוחד למטרה זו, היו מתאספים כל גברי המשפחה המורחבת ומתחילים עם חצות הלילה במלאכת האפייה, כשלכל אחד מאיתנו יש את התפקיד בו הוא התמחה מזה שנים. את המצות היינו אופים מהלילה עד לאחר חצות היום למחרת בערב פסח, ובמשך כל אותו זמן היינו מכריזים "לשם מצת מצווה".
בסופה של האפייה-שהתבצעה ב'טאבון' מיוחד סבי היה מחלק לכל ראש משפחה חלק מהמצות לכל ימי הפסח. זכור לי כשפעם בערב פסח ישבו הדודים שבעה רח"ל, אעפ"כ, הם שאלו מורה הוראה, והוא התיר להם לקום מהשבעה עם רדת הליל לצורך ההתעסקות במצווה".

ערב פסח מחצות היום והילך אסור בעשיית מלאכה. אך מלאכת עשיית מצות המצווה היא מצווה מן המובחר דווקא בשעות ערב פסח אחר חצות היום שהוא זמן הקרבת קרבן פסח. בשלב זה נכנסת לתמונה בעיה נוספת לאופה הביתי; בערב פסח הבית כולו נקי וכשר לפסח, ובאם אין מקום מיוחד לאפייה, הדבר כרוך לפעמים ביצירת 'חמץ' מפירורי העיסה שנופלים על הרצפה ונדבקים לכלים, או ממצה שנפסלה מסיבה כזאת או אחרת. בנוסף, בערב פסח אחר חצות קיים כבר 'זמן איסור חמץ' כאן הפתרון ההלכתי הוא פשוט; "בשעת לישה ועריכת הבצק יאמרו העורכים, שכל הפירורין שיפלו בשעת הלישה, וכן בצק הנדבק בכלים יהיה הפקר כעפרא דארעה, ואחר האפייה יגרר החמץ מהכלים וידיחם, ויכבד הבית". ומבואר, שראוי מיד לאחר האפייה לנקות את כלי האפייה ולמכרם לעכו"ם, ולאחסנם לשנה הבאה.

אופים ביתיים מנוסים בתחום ממליצים, באם אפשרי, לבצע מספר ניסויים בקמח רגיל וכלי חמץ על מנת להגיע לרמת מיומנות נאותה. לדבריהם, למרות שאין צורך בניסיון רב, אך בשעת אפיית המצות בערב פסח בו הלחץ גדול, רצוי להיות מוכנים. כמו כן, מזהירים האופים כי יש ללמוד היטב את הלכות אפיית המצה חזור ולמוד, כיוון שרבים הם הדברים שעלולים להטיל בספק את כשרותה של המצה, ובמיוחד ב"מצת מצווה" בה ההידור וההקפדה גדולים בהרבה.

יהי רצון שנזכה במהרה לאכול מן הזבחים ומן הפסחים במהרה בימינו. בניסן נגאלו ובניסן עתידין להיגאל.

השאירו תגובה

שימו לב הודעה חשובה:

שימו לב, זמני פעילות: 

חנות היודאיקה וקבלת קהל של בית חב"ד נס ציונה:

ראשון עד חמישי: 8:30-20:00

ימי שישי וערבי חג: 8:30-13:00

רוצים להתפלל?

לזמני התפילות העדכניים לחצו כאן

בדיקת מזוזות? 

בימים שני ורביעי – יש להביא החל מ 8:30 עד 12:00

בדיקת תפילין?

ניתן להביא, אך אורכת יותר זמן מבדיקת מזוזות.


בברכת חורף בריא וגאולה קרובה,

צוות אתר חב"ד נס ציונה8