31% מהישראלים ויתרו לפחות על שירות רפואי אחד במהלך השנה האחרונה עקב אילוצים כלכליים. אצל 37% מהישראלים שנאלצו לוותר על טיפול רפואי, חלה הידרדרות במצבם הבריאותי. כך עולה (ד', 30.4.08) מסקר שערכה ההסתדרות הרפואית.
מסתבר, כי בנס ציונה המצב עגום לא פחות, על אף המצב הסוציו-אקונומי הטוב יחסית של התושבים. מנתונים שהתקבלו לאחרונה מבית חב"ד נס ציונה, המסייע באורח קבוע לאוכלוסיית הנזקקים בעיר, עולה כי אלו מוותרים בקביעות על טיפול בריאותי חיוני. בפרט גרוע המצב באוכלוסיית ניצולי השואה המטופלים. למעלה מ80% מהם מוותרים בקביעות על טיפול תרופתי, וקופות החולים אפילו לא יודעות על כך…
הסקר נערך באמצעות חברת גיאוקרטוגרפיה בקרב מדגם מייצג של 700 איש. הסקר בדק את צריכת שירותי הבריאות בשנה האחרונה, תוך השוואה בין מרכז הארץ לפריפריה.
מנתוני הסקר עולה, כי שיעור המוותרים הגבוה ביותר על שירות רפואי הוא באזור הצפון (40%) וכן בקרב אוכלוסיות חלשות: 38% מהאוכלוסיות המרוויחות שכר מינימום של 5,000 שקלים למשפחה ואצל 35% מבעלי ההשכלה הנמוכה.
עוד עולה, כי 13% מהציבור נאלץ לוותר על רכישת תרופות שהרופא רשם להם בשל מחירם הגבוה. שיעור המוותרים על תרופות בקרב תושבי הצפון, חיפה וירושלים בין 16%-14%. בקרב תושבי המרכז ויתרו 10% על תרופות.
עוד נמצא, כי 6% מההורים לילדים נאלצו לוותר או לצמצם טיפול רפואי לילדיהם בשל מחירו הגבוה. בצפון ובדרום מטפס אחוז זה עד 9%-8% מההורים. כמו-כן, 13% מהציבור ויתר על שימוש בשירות רפואי/עזרה רפואית עבור הורים מבוגרים בשל מחירם הגבוה. שיעור זה גבוה יותר בקרב תושבי הדרום וחיפה (17%-16%) ונמוך יותר בקרב תושבי המרכז וירושלים (10%-9%).
בקרב אלה שחלה הידרדרות במצבם הבריאותי בעקבות הויתור על השירות הרפואי, 18% דיווחו שמחלתם הידרדרה ואף נעשתה קשה יותר, אצל 12% המחלה נעשתה ממושכת יותר ו-7% ציינו כי הם נאלצו להגיע לאשפוז בשל ההידרדרות במצבם.
המתנה של כחודש לרופא
מהנתונים עולה, כי 40% מהציבור ממתין מעל חודש ימים לביקור אצל רופא מקצועי, כמו רופא עיניים, עור או גסטרואנטרולוג. נרשם שיעור גבוה יותר בירושלים ובסביבתה (48%).
הממשלה לא עושה מספיק
מתוצאות הסקר עולה, כי 79% מהציבור סבור שהממשלה אינה עושה די להכללת תרופות וטיפולים חדשים בסל הבריאות. באזור המרכז ובחיפה שיעור זה מגיע עד 90%.
כמו-כן, 43% מהציבור חושש שלא יוכל לממן שירותים רפואיים שאינם כלולים בסל הבריאות. שיעור זה גבוה במיוחד באזור הדרום (57%).
רוכשים ביטוחי בריאות נוספים
חוסר האמון של הציבור בסל מתבטא ברכישת ביטוחים רפואיים נוספים. נמצא כי רק 18% מהציבור מסתפק בביטוח הבריאות הבסיסי שהמדינה מספקת, וכי 74% רכשו לעצמם ביטוחים משלימים – משודרגים או פרטיים. נמצא כי בירושלים ובצפון קיים השיעור הגבוה ביותר של המחזיקים בביטוח הבסיסי (31% ו-23% בהתאמה) לעומת 11% במרכז.
תושבי המרכז מובילים בשיעור המחזיקים בביטוח רפואי משודרג (33%) ואחריהם תושבי חיפה (29%). ל-29% יש ביטוח פרטי באחת מחברות הביטוח, כאשר שיעור בעלי הביטוחים הפרטיים בירושלים ובצפון נמוך משמעותית מזה של הממוצע הארצי.
אי שיוויון בריאותי
ועדה שהקימה ההסתדרות הרפואית מתריעה מפני התרחבות ממדי אי-שיוויון בבריאות בין קבוצות שונות ובין אזורים גיאוגרפיים בישראל.
הוועדה מצביעה על שורה של מדדים, ביניהם: תוחלת חיים, שיעורי תמותה כללית, תמותת תינוקות, שיעורי תחלואה והרגלי בריאות בהם בא לידי ביטוי אי השיוויון. כך למשל, תוחלת החיים קצרה ב-4-3 שנים באזורי הפריפריה לעומת המרכז, היא ארוכה ב-5-4 שנים יותר ביהודים מאשר בלא יהודים. שיעורי תמותה כללית קשורים עם רמת השכלה וגבוהים משמעותית בבעלי 8-0 שנות לימוד לעומת בעלי 13 שנות לימוד.
רופאים לזכויות אדם (רל"א) אמרו בתגובה לסקר, כי "הנתונים מחזקים את העמדה כי תושבים עניים נאלצים לוותר על שירותי בריאות בגלל חוסר יכולת כלכלית. רופאים לזכויות אדם קוראת זה יותר משנה לביטול תשלומי ההשתתפות העצמית ואף יוזמת הצעת חוק בעניין".
אז מה עושים? ידוע לכל מאמרם הנבון של חז"ל, כי "עניי עירך קודמים". בבית חב"ד נס ציונה עושים הכל כדי לשנות את המצב העגום בו שרויים נזקקים. גם אתם יכולים להיות שותפים!