אנו עומדים בפתחה של שנה חדשה, שנת תשס"ט, כשהחג המציין את כניסת השנה החדשה נקרא "ראש השנה". לחג שמות נוספים, ובהם: "יום תרועה", "יום הדין", "יום הזיכרון". כל אחד משמות החג קשור במאפיין מסוים.
בפיוט התפילה המשולב עם תקיעת השופר בראש השנה, מכונה החג בשם "יום הרת עולם", והוא מציין את ראש השנה כיום בו הושלמה בריאת העולם.
ה' ברא את העולם בשישה ימים, בשלבים ובהדרגה כדוגמת הסולם האקולוגי, מדומם (ים ויבשה) לצומח ולבעלי החיים, כאשר בראש הפירמידה יצר את האדם. אולם, מלאכת הבורא לא הושלמה בששת ימי בראשית ויש כידוע הרבה דברים לעשות ביקום, גם לאחר הבריאה. זהו למעשה תפקידו של האדם משחר בריאתו, להשלים ולשכלל את הבריאה, כפי שנאמר: "ויניחהו בגן עדן לעבדה ולשמרה"… (בראשית ב' 15). דהיינו, האדם נועד להשתלב בסביבה, לחיות, לפעול ולפתח אותה, אך במפורש נכתב שיש באחריותו לשמור עליה.
אנו מצויים בעיצומם של ימי עשרת ימי תשובה. זוהי הזדמנות לבקש מחילה גם מן הטבע והסובב, שלא תמיד התנהלנו בו ברוח של "לעבדה ולשמרה", תוך התחשבות בדורות הבאים, ולקבל על עצמנו לקראת השנה הבאה החלטה לבצע "פיתוח בר קיימא" בכל מעשינו. ברמה האישית חובתנו לצמצם את הצריכה שלנו ולשמור שלא להגזים, לחסוך במים ובחשמל (זה קל), לצמצם את כמות ההדפסות רק למה שחייבים, להשתמש בתיקי בד במקום בשקיות ניילון ואת האוכל לשים בקופסה מפלסטיק. חובתנו כמדינה וכארגון ירוק לדאוג לתקן את המפגעים הסביבתיים שיצרנו בנוף ולרפא את הצלקות שהשארנו. כאן לצערנו הרשימה ארוכה: נחלי הארץ מזוהמים, בהרבה מאוד אתרים כמות האשפה מאוד מכעיסה, נושא המיחזור נמצא בחיתולים, שטחים טבעיים נמצאים בסכנת כיבוש של יוזמות שונות, הכנרת מצטמצמת וים המלח מתייבש, ועוד כהנה וכהנה בעיות שונות, רבות ובהחלט לא מחמיאות… כן! יש הרבה מה לעשות! אבל לשמחתנו יש גם דוגמאות חיוביות לפעילות משקמת כמו הקמת יותר ממאתיים מאגרי מים, שימוש גובר במים מושבים, מיחזור נייר ובקבוקים, שיקום נחלים כמו נחל אלכסנדר, שיקום נוף בצידי דרכים ועוד.
לאחרונה, נזדמן לידי "סדר סליחות", לפי מנהג פולין משנת תקצ"ד – 1834, כאשר, להפתעתי נתקלתי בראש סדר הכפרות בהנחיות בכתב רש"י, לפיהן, מי שאין לו תרנגול, דגים או שאר בעלי חיים (המתאימים לכפרות), יוכל לעשות כפרות על עציץ, "כי האדם עץ השדה".
אולי, בשנה זו, המסמלת גם את התחדשות הנטיעה והגינון שלאחר שנת השמיטה, מי שלא נהג עד כה במנהג הכפרות המסורתי על תרנגול לפחות ינהג במנהג קדום יפה זה של כפרות על הצומח.
ובכלל אני מאחל שהשנה נאמץ דרכים חדשות להתמודד עם הבעיות הסביבתיות בארץ ובעולם, נחשוב על פעולותינו ונלמד כיצד לצמצם את השפעותינו השליליות על הסביבה.
שתהיה שנה טובה וירוקה!